Stängningsdag fritids

Fritids är stängt måndagen den 7/1 – 2019.

Fritids har möjlighet till fyra stängningsdagar per år för planering, systematiska uppföljningar och kompetensutveckling. Vi hoppas att stängningsdagen inte ställer till bekymmer för er. Om ni behöver hjälp med att hitta en lösning, kontakta personalen.

Information bygget


Under de kommande två veckorna kommer gångvägen upp från parkeringen att vara innanför det inhängnade området. Vi kan gå i skogskanten men vi vill be er att i möjligast mån använda en annan väg under dessa veckor.

Cyklar får bara parkeras på gräsytan vid längdhoppsbanan, INTE i skogskanten vid gångvägen. Det finns en cykelparkeringen nedanför träslöjden som är bättre att använde.

Ska man hämta/lämna på fritids Bullerbyn går man utmed fotbollsplanen förbi idrottshuset och ut på den gångvägen som finns där.

Bryngelstorpskolans Värdegrundsarbete

Bryngelstorpskolan har ett gemensamt värdegrundsarbete.
Här är ett bildspel som presenterar vårt verktyg Värdegrundstrapporna.


Avlusningsdagarna 21-23 september

Alla kan drabbas av huvudlöss. För att så få som möjligt ska drabbas så uppmanar vi alla föräldrar att kontrollera sina barns hår, även om inte ditt barn drabbats. Man kan ha löss utan att det kliar. Ju fler vi är som kammar desto större chans att vi slipper problem med löss.

Huvudlöss är små, 2-3 mm långa och är grågula till färgen. De lever enbart på huvudhåret och i hårbotten, även i rent hår. De håller sig fast i hårstråna med gripklor. De gulvita äggen, gnetterna, är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten. De kläckta äggen, som sitter längre ut på hårstrået, är lättare att se. Förekommer vanligast hos barn. De sprids genom ”huvud till huvud”- kontakt, kan inte flyga eller hoppa. Symtom är klåda (dock inte alltid), infektion i rivsår eller att det syns lusavföring på kudden eller på kragen (ser ut som svart pulver).

Hur ser jag om mitt barn har fått löss?
  • Köp en luskam på apoteket (bifogas ibland med produkt, se nedan)
  • Blöt håret, ta i balsam (fuktigt – inte vått! - hår gör att eventuella löss lättare fastnar på kammen). Red ut håret först med vanlig kam.
  • Kamma nu det fuktiga håret NOGA med luskammen, från hårbotten ut mot hårtopparna. Luta huvudet över ett vitt papper eller en spegel. Med hjälp av ett förstoringsglas ser du om det finns löss. 
·   Hittar du löss, behandla med medicinsk-teknisk produkt i första hand. Dessa är silikon-eller växtoljebaserade produkter. Finns att köpa receptfritt på apoteket eller hälsokostaffärer, ex Hedrin, Linicin, NYDA, Paranix m fl. Följ noga anvisningarna i förpackningen! 
·   Hittar du INTE löss, och det förekommer i skolan: kamma igenom håret enligt beskrivningen ovan, helst varje dag, i 14 dagar.
Om ditt barn har löss, är det viktigt att HELA familjen kontrolleras med
 ”kamningstekniken” ovan.
·  Om korrekt behandling skett och lössen kommer tillbaka, kontakta skolsköterskan för vidare behandling.
·  Informera ALLTID ditt barns lärare/fritids när du upptäcker löss.

Barnen bör vara hemma från skolan så länge det finns levande löss, när kamningen är negativ kan de gå till skolan.

BEHANDLA ENDAST OM DET FINNS LÖSS!!! Att behandla för säkerhets skull hjälper inte och ökar risken för resistenta stammar.

Hälsningar

Skolsköterska 
Lena Wallin
Skolsköterska
Bryngelstorpskolan
Tel 0155-457943,  mobil 073-4121567
E-post lena.wallin@nykoping.se

Lena arbetar hos oss kl 07.30 – 16.00  tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Så här luskammar du


Ta en vanlig kam eller borste för att få bort alla tovor ur håret. Fukta sen håret lätt och börja kamma med luskammen. Eventuellt kan du ha i lite spraybalsam för att luskammen ska glida lättare genom håret. För att se de löss och ägg som faller ner bättre, kan du kamma över ett vitt papper eller en spegel. Du kan också använda ett förstoringsglas.
1.
Börja med att kamma håret på hjässan. Gör en lodrät bena och dela in håret i sektioner.
2.
Kamma igenom sektionerna en efter en och kontrollera vad kammen för med sig. Du kan "knacka" av löss och ägg mot en spegel eller skölja av kammen under rinnande vatten för att få bort lössen innan du fortsätter med nästa sektion. Håll de renkammade sektionerna åtskilda från sektioner som inte blivit kammade ännu.


3. Var extra uppmärksam när du kammar vid hårfästet eller i nacken eftersom lössen trivs särskilt bra där det är extra varmt och fuktigt och gärna lägger sina ägg där.



Hantering av personuppgifter inom skolan

Du kommer få hem en blankett för samtycke om publicering av bild och/eller namn. För dig som vill läsa mer så finns information här.

Information angående bygget på Bryngelstorpskolan

Nu är bygget på skolgården i full gång och flera entreprenörer med personal är på plats. Det har tyvärr skett en hel del skadegörelse på bygget och bara denna vecka har material innanför avspärrningarna förstörts för ca. 10 000 kr . Det är dessutom material som man lätt kan skada sig på.
Vi vill uppmana er alla som bor i området att hjälpa oss att hålla koll på skolgården under kvällar och helger, ta en extra sväng med hunden över skolgården eller åk upp med bilen. Ser du något pågående brott ringer du polisen på telefonnummer 114 14 . Skolan och byggentreprenörerna polisanmäler all skadegörelse.
Tack för gott samarbete och med önskan om en skön sommar.

/ Anna K Kjellberg rektor, Matilda Johansson bitr. rektor och Maria Lindblom bitr.rektor 

Sommarlovsläsning


Sommarlovet är en bra tid för att uppmuntra barn till läsning, att barnet läser själva eller att ni läser högt tillsammans. Barnet lär sig ord och grammatik snabbare. Barnet får kunskaper om världen och får möjlighet att identifiera sig med olika karaktärer och uppleva känslor ur boken.När man lärt sig att läsa själv, kan det bli så att högläsningen faller bort som rutin. Och visst är det bra att läsa på egen hand, men det finns stora fördelar med högläsning. Barnet får lyssna till en känd röst, känna närheten och i lugn och ro lyssna till en läsning som flyter.


  •         Läs tillsammans, läs var och en, läs två och två.
  •         Läs det du själv tycker om, ditt engagemang smittar.
  •         Förklara om du tror det behövs.
  •         Ställ ”feta frågor” – det finns inget givet svar
  •         Framför allt, ha roligt när ni läser.
  •         Låna böcker från skolan, bokbussen och stadsbiblioteket!

Sommarlista 2018

Skolavslutning 15 juni

Nu nalkas sommarlov och därmed också traditionsenlig skolavslutning på Vallarna vid Nyköpings hus. Klockan 9.12 börjar inmarschen och 9.30 startar avslutningsceremonin.
Fullständigt program och sånger hittar du på www.nykoping.se

Bryngelstorpskolan samlas på vändplatsen för skolbussar vid Tessinskolan.
Vi vill be dig som förälder att ansvara för att ditt barn kommer till vändplatsen vid Tessins väg klockan 08.30 den 15 juni. Därifrån tågar vi mot Vallarna klassvis med fanbärare i spetsen.
Om du inte kan ordna skjuts eller på annat sätt se till att ditt barn kommer till vår uppsamlingsplats, ta kontakt med din lärare.

Elever som hämtas
När ni hämtar ert barn efter avslutningen vill vi vänligen be er att meddela ansvarig lärare. Detta för att inget barn ska komma på villovägar.

Regnet det bara öser ner
Vi utgår förstås ifrån att det blir fint skolavslutningsväder, men om det finns risk för ihållande eller häftigt regn, inställs avslutningen vid slottet. Det handlar i övrigt om lämplig klädsel i händelse av allmänt grådisigt/kyligt/regnigt väder. Paraply är inte tillåtet. Blir det inställt är vi i vår idrottssal. Där får tyvärr inte alla anhöriga plats utan det blir avslutning för eleverna, men föräldrar med barn i åk6 är välkomna att delta. Alla elever på skolan går då mellan 8.30-10.00.
Vi samlas 8.30 i respektive klassrum.
Samling nr 1:
 8.45 för Förskoleklass, åk 3 och 6.Vi bjuder in åk 6 föräldrar som vill vara med.
Samling nr 2
: 9.30 för åk 1, 2, 4, 5 (inga föräldrar kan delta tyvärr)
Information om inställd skolavslutning meddelas på Nyköpings hemsida (nykoping.se)
ca kl. 07.15

Ang. parkering kring Vallarna
Liksom förra året har polisen bett oss framföra en vädjan till elevernas anhöriga och vänner om att helst undvika att ta bilen, det är förbjudet att parkera utefter Hamnvägen.

Torsdag den 14 juni är läsårets sista skoldag
Alla elever går vanlig skoldag.

Tisdagen den 21 augusti är nästa läsårs första dag.
Förskoleklassen går kl.09.00 – 10.00, 1:or går 8.20 – 10.00, övriga klasser 8.20 – 12.15.
Lunch serveras som vanligt.

Välkomna!

Anna K Kjellberg, Maria Lindblom, Matilda Johansson

Uppdaterad läsårsplan för 2018/2019

För att få rätt antal skoldagar för hela läsåret och skolavslutning på en fredag har höstterminsstarten i augusti 2018 korrigerats till tisdag 21 augusti.
Vänligen
Anna K Kjellberg
Rektor| Bryngelstorp och Sjösa skola
Nyköpings Kommun | 611 63 Nyköping

0155-45 79 61| 

anna.kapanen.kjellberg@nykoping.se

Information gällande stöld under skoltid

I onsdags var det en elev som blev av med sin cykel under skoltid, vilket vi ser allvarligt på och är ledsna för. Den var låst och stod vid cykelstället nere vid parkeringen. Vi vill inte att obehöriga är på skolan och förstör eller själ, därför vill jag be er att höra med era barn om de sett något under dagen. Meddela då rektor anna.kapanen.kjellberg@nykoping.se.
Vänligen
Anna K Kjellberg

Rektor

Information om skolskjuts

Påminnelse - ansök före 15 april

Det är hög tid att ansöka om skolskjuts för läsåret 2018-19.

Har ditt barn behov av skolskjuts för läsåret 2018-2019 måste du snarast ansöka digitalt på kommunens webbsida.

Du använder dig av Bank-ID eller Mobilt Bank-ID i kommunens e-tjänst, se länk längst ner på denna sida.

Du ska alltid ansöka om:

Ditt barn behöver skolskjuts med taxitur eller Ditt barn har växelvis boende

Detta gäller även om du fått ett erbjudande hemskickat per brev.
Observera att erbjudandet endast gäller rätt till busskort i kollektivtrafik förutsatt att du svarat JA via skolskjuts@nykoping.se före 15 april och där angivit elevens namn och skola.

Om ansökan kommer till kommunen efter 15 april kan kommunen inte garantera skolskjuts ifrån skolstart till de elever som blir beviljade. https://etjanster.nykoping.se/SHB_skolskjuts

Angående konstgräsplan

Angående konstgräsplan
Vi från skolan har uppmärksammat ett behov av att påminna om den regel som finns gällande konstgräsplanen efter skolans slut;

Vår förhoppning var att den fina konstgräsplan vi fått skulle kunna utnyttjas av elever på fritids i samspel med elever som gått hem. Tyvärr har vi sett att detta är en svår kombination. Det har varit mycket bråk och hårda ord mellan de elever som är där på sin fritid. Detta har påverkat fritidsverksamheten negativt för både personal och elever. För de elever som inte har fritids men är intresserad av att delta i aktiviteter på konstgräsplanen är man välkommen att skriva in sig på fritids. För övriga är konstgräsplanen tillgänglig efter klockan 16.30. 

Skolans personal