Bryngandagen i bilder

Vilken underbar Bryngandag vi fick!

Stort tack till idrottslärare Annelie som planerat upp dagen så förträffligt bra!

Annelie hälsar att utan alla fantastiska elever och personal vore dagen inte genomförbar. En dag som ger otroligt mycket tillbaka till skolan. En känsla av gemenskap som vi kommer att leva på länge!

Solen visade sin finaste sida också. :)

Annelie

En promenadrunda via Labro ängar med stationer längs vägen.

Åldersblandade grupper övade på samarbete och kluringar.






Samling efteråt med prisutdelning vid skolan.

Finväder!



Cykellysen

Tyvärr så har det vid flera tillfällen försvunnit cykellysen från cyklar parkerade på skolan. Vi vill vänlig be er att hemma prata om vikten av att ha ett cykellyse.
 
// rektor Anna

Dags att luskamma

Alla kan drabbas av huvudlöss. Vanligast sker snabb löss-spridning vid höstterminsstarten. För att så få som möjligt ska drabbas så uppmanar vi alla föräldrar att kontrollera sina barns hår, även om inte ditt barn drabbats. Man kan ha löss utan att det kliar. Ju fler vi är som kammar desto större chans att vi slipper problem med löss under detta läsår.

Huvudlöss är små, 2-3 mm långa och är grågula till färgen. De lever enbart på huvudhåret och i hårbotten, även i rent hår. De håller sig fast i hårstråna med gripklor. De gulvita äggen, gnetterna, är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten. De kläckta äggen, som sitter längre ut på hårstrået, är lättare att se. Förekommer vanligast hos barn. De sprids genom ”huvud till huvud”- kontakt, kan inte flyga eller hoppa. Symtom är klåda (dock inte alltid), infektion i rivsår eller att det syns lusavföring på kudden eller på kragen (ser ut som svart pulver).

Hur ser jag om mitt barn har fått löss?
  • Köp en luskam på apoteket (bifogas ibland med produkt, se nedan)
  • Blöt håret, ta i balsam (fuktigt – inte vått! - hår gör att eventuella löss lättare fastnar på kammen). Red ut håret först med vanlig kam.
  • Kamma nu det fuktiga håret NOGA med luskammen, från hårbotten ut mot hårtopparna. Luta huvudet över ett vitt papper eller en spegel. Med hjälp av ett förstoringsglas ser du om det finns löss. 
·   Hittar du löss, behandla med medicinsk-teknisk produkt i första hand. Dessa är silikon-eller växtoljebaserade produkter. Finns att köpa receptfritt på apoteket eller hälsokostaffärer, ex Hedrin, Linicin, NYDA, Paranix m fl. Följ noga anvisningarna i förpackningen! 
·   Hittar du INTE löss, och det förekommer i skolan: kamma igenom håret enligt beskrivningen ovan, helst varje dag, i 14 dagar.
Om ditt barn har löss, är det viktigt att HELA familjen kontrolleras med
 ”kamningstekniken” ovan.
·  Om korrekt behandling skett och lössen kommer tillbaka, kontakta skolsköterskan för vidare behandling.
·  Informera ALLTID ditt barns lärare/fritids när du upptäcker löss.

Barnen bör vara hemma från skolan så länge det finns levande löss, när kamningen är negativ kan de gå till skolan.

BEHANDLA ENDAST OM DET FINNS LÖSS!!! Att behandla för säkerhets skull hjälper inte och ökar risken för resistenta stammar.

Hälsningar

Skolsköterska Helene Regner Alberg helene.regner.alberg@nykoping.se

Tel: 0734331148


Så här luskammar du


Ta en vanlig kam eller borste för att få bort alla tovor ur håret. Fukta sen håret lätt och börja kamma med luskammen. Eventuellt kan du ha i lite spraybalsam för att luskammen ska glida lättare genom håret. För att se de löss och ägg som faller ner bättre, kan du kamma över ett vitt papper eller en spegel. Du kan också använda ett förstoringsglas.
1.
Börja med att kamma håret på hjässan. Gör en lodrät bena och dela in håret i sektioner.
2.
Kamma igenom sektionerna en efter en och kontrollera vad kammen för med sig. Du kan "knacka" av löss och ägg mot en spegel eller skölja av kammen under rinnande vatten för att få bort lössen innan du fortsätter med nästa sektion. Håll de renkammade sektionerna åtskilda från sektioner som inte blivit kammade ännu.


3. Var extra uppmärksam när du kammar vid hårfästet eller i nacken eftersom lössen trivs särskilt bra där det är extra varmt och fuktigt och gärna lägger sina ägg där.



Bryngandagen 30 september 2014



Dagen börjar kl. 8.10 för alla. Då samlas du i din Bryngangrupp direkt på morgonen. Den gruppen håller ni ihop med hela dagen. 
Första grupp går iväg 8.15 och sista 9.12.
Paus för alla grupper kl. 9.45 – 10.10.
Du äter från din egen lilla matsäck.Tänk på våra allergiker!
Ta inte med NÅGOT med nötter i och ägg i ren form!
            
                                      Skollunch serveras: Du äter lunch med din grupp.
Gruppen får matkupong av Annelie när ni kommer tillbaka till skolan.

 Prisutdelningen sker omkring kl. 12.45.
    Dagen är slut efter prisutdelningen ca. kl. 13.00.

Tag väl hand om varandra!

Kläder efter väder!
      
  Extra dryck är viktigt om det blir varmt och soligt.

 Med vänlig hälsning

personalen på Bryngelstorpskolan